Het energielabel is op dit moment actueler dan ooit. Iedereen die zijn woning verkoopt of verhuurt moet zo’n label kunnen overleggen bij verkoop of verhuur. Het kan gunstig zijn om een gunstig energielabel te hebben. Dit kan extra kopers trekken. Bovendien kan je met een gunstig energielabel soms ook een lagere hypotheekrente claimen. Een van de middelen om je energielabel te versterken zijn zonnepanelen. Met deze panelen gebruikt je woning immers minders stroom. De kosten van een energielabel liggen op dit moment rond de €250,00. Soms zijn er extra kosten als je het label met spoed aanvragen wil.

 

Hoe kan er stroom uit een paneel komen?

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal silicium cellen. Deze cellen bestaan uit 2 lagen. Op het moment dat er licht valt op de cellen gaat er een stroom lopen tussen de lagen. Per paneel zijn er een groot aantal cellen in serie geschakeld. De energie in de cellen wordt bij elkaar opgeteld. Op deze manier kan er een redelijk vermogen uit een paneel worden gehaald.

 

Werken mijn apparaten wel goed op zonne-energie?

De energie wordt opgewekt in een paneel. Deze energie heeft een andere vorm dan de energie in het stopcontact. De omvormer zorgt ervoor dat de energie wordt omgezet in de juiste vorm. Zo kan de energie gebruikt worden door uw apparaten of bij overproductie in het elektriciteitsnet worden gevoerd.

 

Zonnepanelen in Nederland?

Zonnepanelen leveren energie zodra er daglicht op valt. Door bewolking zal er wel iets aan rendement worden ingeleverd , maar nog steeds wordt voldoende energie opgewekt. Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger het rendement van de panelen, dit komt echter niet door minder bewolking maar doordat de zonnestralen minder afstand door de atmosfeer maken, (de zon staat hier rechter op de aarde). v.b. De zon in Zuid Frankrijk geeft maar 1,5 keer meer energie dan diezelfde zon in Nederland. Kortom, zonnepanelen werken prima in Nederland. Met deze stroom kan je vaak al snel naar energielabel B of zelfs A.

 

Installatie van zonnepanelen

 

Kan ik zonnepanelen zelf monteren?

De zonnepanelen dienen te worden gemonteerd door gekwalificeerde vakmensen. In geen ander geval kan de verzekerde productgarantie van toepassing zijn. Aanpassingen in uw groepenkast moeten worden uitgevoerd door een gediplomeerd elektricien.

 

Elektriciteitsmeter

Of uw huidige elektriciteitsmeter kan blijven zitten hangt af van welke er bij u is geïnstalleerd. Niet alle meters kunnen het terugleveren registreren. Check dus vooraf of dit aanwezig is.

 

Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of aan mijn elektrische installatie?

Er is een extra groep nodig in de meterkast als het geïnstalleerd vermogen meer dan 600 kWh is.  Er wordt voor u uitgerekend wat de waarde van de extra zekering moet zijn. Dit hangt namelijk van het type omvormer af.